Kevään 2010 verkkokurssin tehtävät

Tehtävät korvaavat oppituntikeskustelun. Toiveena on, että osallistut Facebook-ryhmässä tehtävien tekemiseen. Jos et halua tehdä niin, kirjoita oppimispäiväkirja joko vihkoon tai tietokoneellasi haluamallasi tavalla ja palauta kurssin lopputyön kanssa. Lopputyö voi olla kotikoe, koe koululla tai portfolio.

1a. Orientointi 19.-25.4.: Mitä persoonallisuus on? Miten se näkyy? Mitä siitä tulee mieleen? Peilaa omia ajatuksiasi jonkin YouTube-videon kautta.
1b. Orientointi (Persoona) 26.4.-28.4.: Kirjan lukeminen silmäillen: Poimi avainsanat, herättele muistikuviasi edellisiltä kursseilta ja havainnoi uusia asioita. Tuo yhteiseen keskusteluun jokaisesta teemasta vähintään yksi itsellesi UUSI avainkäsite, teemat ovat: persoonallisuuden tutkiminen, persoonallisuutta selittävät teoriat, minän hallinta / psyykkinen työ, mielenterveys, mielenterveyden häiriöt ja niiden hoito. Osallistu myös mikä tuttua, mikä uutta -keskusteluun. Avainsanoista muodostamme yhteisen jäsennyksen kurssille.
2. Persoonallisuuden tutkiminen 29.4.-5.5.: Tarinoita persoonallisuustutkimuksista. Opettaja kokoaa eri lähteistä perustietoa eri tutkimusmenetelmistä. Yhdessä keskustelemme menetelmien heikkouksista ja vahvuuksista.
3. Persoonallisuutta selittävät teoriat 6.-12.5.: Valitse itseäsi kiinnostava persoonallisuusteoria, etsi yksi tai useampi fiktiivinen hahmo tai julkkis, jonka avulla voit havainnollistaa valitsemaasi näkökulmaa persoonallisuuteen, esimerkiksi miten persoonallisuuspiirteet näkyvät Aku Ankan keskeisissä hahmoissa. Jos kokonaisen teorian soveltaminen on liian haasteellista, voit myös havainnollistaa jotakin käsitettä, joka tulee vastaan. Esimerkiksi opittu avuttomuus ja roolihenkilöt Pussikalja-romaanissa.
4. Psyykkinen hyvinvointi 13.-19.5.: Hyvinvoinnin avaimia eri ikäisille. Etsi jokin asia, jota voisit suositella ihmisille henkisen hyvinvoinnin avaimena. Voit kohdentaa suosituksesi jollekin tietylle kohderyhmälle (ota huomioon ihmisen ikäkaudet ja erilaiset roolit elämän aikana).
5. Mielenterveysteema (Mitä on mielenterveys? ja Hoitomuodot) 19.-26.5.: Tarkkaile verkkomediaa ja poimi talteen yksi tai useampi lehtijuttu, blogikirjoitus, video, radio-ohjelma, musiikkikappale, sarjakuva tms. jossa käsitellään mielenterveyttä mielestäsi kiinnostavalla tavalla. Tuo löytösi yhteiseen keskusteluun. Pohdimme asiantuntijatiedon ja arkitiedon roolia mielenterveyskeskusteluissa. Pohdimme myös sitä, millainen julkisuus auttaa mielenterveystyötä ja millaisia harhakäsityksiä mielenterveyskysymyksistä on olemassa.

Aikuislukion koeviikko 26.5.-2.6.2010