2. Minuus / identiteetti läpi elämänkaaren


Oppikirja: Otava PS5 s. 20 - 24 (persoonallisuuden pysyvyys ja muuttuvuus), WSOY Mielen maailma 5 s.23 - 32 (Ihminen rakentaa persoonallisuuttaan).

Lisäaineistoa kevään 2010 kurssilla!

Kertaa PS2-kurssin oppeja identiteetistä ja minäkäsityksestä. Kalvopohjilla ihmisen kehityskaaresta ja identiteetistä

Peilisuhde ja samastuminen ovat tärkeitä erityisesti lapsuusvuosien aikana tapahtuvan minuuden hahmottamisen kannalta. Identiteetti on ihmisen tietoinen sisäinen kokemus siitä, kuka on ja mihin kuuluu. Identiteettiin kuuluu jonkilaisen ytimen pysyminen läpi elämän.

Peilisuhteiden ja samastumisen kautta ympäristö vaikuttaa ainutkertaisen yksilön persoonallisuuden kehittymiseen. Kukaan ei tule omaksi aidoksi itsekseen umpiossa vaan suhteessa ympäristöönsä.

Tällä kurssilla vuonna 2007 teimme pienen mielikuvitusmatkan siihen, miten yhden yksilön kohdalla eri positiot vaikuttavat identiteetin kuvaamiseen. Otimme tarkasteltavaksemme kuvitteellisen 15-vuotiaan Pekan, josta tiedettiin muutamia asioita. Tehtävänä oli kirjoittaa Pekan identiteettiä kuvailevia tarinoita eri näkökulmista.

identiteettistoori.jpg

1. ulkopuolinen kuvaaa, kuka Pekka on

Pekka on työläisperheen lapsista nuorin. Isä oli nuoruudessaan taitava jalkapalloilija. Innosti myös Pekkaa lajin pariin. Harrastus on Pekalle tärkeä. Siinä saa olla samanikäisten kavereiden kanssa. Koulun keskiarvo kertoo, että Pekka suhtautuu koulunkäyntiin ainakin kohtuullisen hyvin - tosin 15-vuotiaan mielenkiinto on jo muualla, tytöissäkin. Pekka on jo kokeillut tupakkaa ja ollut pari kertaa kännissä. Hän ajattelee, ettei muuten ole täysin hyväksytty koulukavereidensa joukossa. Isä moitti, mutta ei kurittanut, koska perheen vapaa.-aikaan kuuluu joskus saunaolu taisynttärikossu. Sisimmässään Pekka nauttii eniten jalkapallosta ja salaa haaveilee, että olisi kuin David Becham. Joskus Pekkaa mietityttää, kun hän kuuli, että luokkakaverin isä on sellisti! On mukavaa, että Pekan perheessä molemmat vanhemmat käyvät töissä, eikä hänen tarvitse kulkea aina vanhoissa vaatteissa, koska uudet vaatteet ja urheilukaverit ovat 15-vuotiaalle tärkeitä.

2. Pekka itse kuvaa itseään omassa mielessään

Oon Pekka 15 v ja täysin kykeneväinen tekemään omia päätöksiä! Käytännössä aikuinen. Kukaan ei ymmärrä mua. Oon karhulalainen tuleva huippujalkapalloilija, kuten David, mun idoli. En mä tiedä, kuka mä oon tai mitä mä haluun. Mut mä tiedän, mitä en haluu - tulla samanlaiseks ku isä. Tylsä perusduunari. Must tulee jotain suurta! Tänne mä en jää. Koulu sucks.

3. Pekka kertoo vieraalle, kuka hän on

Mä oon Real Madridin kannattaja. Jonain päivänä mäkin pelaan siellä.

4. Pekka kertoo 10 vuoden kuluttua vieraalle, kuka hän oli 15-vuotiaana

Olin teininä energinen ja pelasin jalkapalloa joukkueessa. Olin aika ulospäin suuntautunut. Olen työläisten lapsi. Nytten olen onnellinen siitä, että hurahdin aikoinani liikuntaan. Olen jaksanut käydä kouluakin ainakin kohtalaisesti. Nuoruudessani olin aika onnellinen. Vanhemmilla oli töitä ja saimme aina matkailla lomilla yhdessä.

Pohdi, millä tavalla näissä tarinoissa tulevat esille vertaissuhteiden vaikutus, idolit, itsenäistyminen, omnipotenssi, samastuminen ja muut minuuden rakentamiseen liittyvät asiat? Miksi näkökulman vaihtuessa tarinakin vaihtuu?JOHARI-ikkuna
Eräs tapa hahmottaa oman itsen ulottuvuuksia on JOHARI-ikkuna. Tutustu siihen Etälukion verkkosivuilla Voit pohtiasivun lopussa olevia tehtäviä. Otava PS5 s. 14.
Portfoliokysymykset
Valitse yksi.
  1. Mitä tarkoitetaan identiteetin integraatiolla? Millä tavalla identiteetin integraatio liittyy ihmisen mielenterveyteen?
  2. Millä tavalla sosiaalinen ympäristö, kulttuuri ja historiallinen aika ovat vaikuttaneet sinun identiteettisi kehittymiseen?
  3. Identiteetin kehittymisen kannalta nuoruus on tärkeää aikaa. Millä tavalla identiteettikehitys voi jatkua myöhemmin? Millaiset asiat voivat erityisesti vaikuttaa ihmisen identiteetin muutoksiin?
  4. Selvitä, mitä tarkoittaa deindividuaatio. Millaisia sosiaalisia tai sosiaalipsykologisia vaikutuksia ilmiöllä on?